Dogecoin aneb jak může tahle šílenost dopadnout?! 🚀📉

V pátek jsem vyzvedával zásilku v malém obchůdku na okraji Prahy, příjemná obsluha naprosto zaujatě sleduje graf vývoje ceny Dogecoinu vůči Dolaru. Trochu jsem se s ním dal do řeči a z debaty mi vyplynulo, že vlastně o kryptoměnách moc neví, matně tuší, co je to Bitcoin, ale Doge mu prostě připadá jako docela dobrá investice, protože má info, že to zaručeně půjde nahoru. Prý vybral nějaké úspory a později by si za to rád koupil nové auto.

(píšu to záměrně tak vágně, abych nikoho neodhaloval, ale částky ve kterých se pohyboval rozhodně nebyly zanedbatelné)

Já sám jsem do kryptoměn přišel v roce 2016 a už jsem dvě velká šílenství zažil. Na konci roku 2017 narostla cena Bitcoinu do závratných výšin a v roce 2018 se vynořilo mnoho různých alternativních kryptoměn tzv. Altcoinů, co mělo v tomto růstu Bitcoin napodobit (v té době se to nazývalo ICO boom). Často se tak stalo a mnoho z těchto měn vylétly a následně rychle splaskly.

Sám jsem bohužel znal pár lidí, kteří na podobné šílenství naletěli, naskočili na vrcholu a pak se vezli dolů.

Existuje mnoho smysluplných altcoinů, co opravdu přináší nějakou zajímavou hodnotu oproti Bitcoinu. Bohužel však existuje mnoho takových, co se pouze vezou na úspěchu jiných, jsou čisté kopie, nebo dokonce hezky zabalená Ponziho schémata,  Potěmkinova vesnice, hovno zabalené v hezkém obalu.

V kryptoměnové hantýrce tomu říkáme Shitcoin nebo Scamcoin.

Předtím, než kupujete kryptoměny a to jakékoliv, je dobré si uvědomit, jak technicky fungují, jakým způsobem je držet, co za hodnotu je v pozadí.

Často se tvrdí, že Bitcoin je bublina – je asi možné, že momentální cena bitcoinu je trochu přifouknutá, to opravdu říct neumím, nejsem profesionální trader a tohle rozhodně není investiční rada. Každopádně Bitcoin a spoustu dalších kryptoměny jako například Ethereum, Cardano, Monero, Polkadot a mnoho dalších za sebou mají zajímavé myšlenky a velký technologický disruptivní potenciál.

Dogecoin je proti tomu vtip

Je absolutně nereálné, že mělo jít dlouhodobě o čtvrtou nejhodnotnější kryptoměnu.

Naprosto žádný fakt tomu nenasvědčuje. 

(A tím vůbec nechci říct, že nějaký malý projekt nemůže porazit gigantickou korporaci – samozřejmě velmi dobře může, ale Doge za sebou opravdu nic převratného nemá)


Dogecoin byl vytvořený jako vtip. Elon Musk a pár dalších vlivných lidí si ho vybralo a začali o něm systematicky psát. Tím napumpovali jeho cenu naprosto nesmyslně vysoko. Každým dalším růstem se přidávají další nováčci, co mají strach, že o něco přichází a pumpují tam své těžce vydělané peníze. Tohle však nemůže trvat do nekonečna. Jednoho dne přítok peněz postupně ustane a cena půjde dolů. Ti, co nakoupili na začátku (a asi je docela důvodné předpokládat, že k těmto lidem se bude řadit i Elon; já sám se k nim v nějaké velmi malinké míře řadím také), pěkně vydělají.

Zbytku zůstanou oči pro pláč.

Nešťastné na tom je, že pokud by šlo o to, že někdo na Doge příjde o pár tisíc korun, dá se nad tím mávnout rukou. Bohužel při těchto šílenství existují lidé, co přijdou o značnou část svého majetku nebo se nedejbože zadluží. Možná to není váš připad, ale bohužel opravdu tací existují.

Ještě horší pes

Rychlý nárůst Dogecoinu se však snaží kopírovat další “skvělé” projekty, které garantují (někdy dokonce i ve svém názvu) zaručený růst.

Určitým příkladem by mohl být například SafeMoon, ShibaInu, ElonSperm, SafeMars, můj názvem oblíbený ShitCoin nebo v minulosti nechvalně známý český projekt Kauri legendárního šarlatána Vokiela Čmolíka. To jsou už naprosto klasické scamcoiny.

Proč není Doge druhý Bitcoin nebo Ethereum?

(a jako vtip ho naprosto beru, jako technologii s velkým potenciálem ani náhodou + mnoho bodů platí i pro další shit/scam coiny)

  • Dogecoin nemá žádnou technickou výhodu oproti Bitcoinu (narozdíl od např. Etherea, Monera, Cardana,… které každé přichází s velmi inovativním pohledem na věc )
  • Dogecoin nemá nějaký rapidní vývoj (Doge namátkou např. vs. Bitcoin vs. Ethereum vs. PolkaDot). Nejde jen o posun vpřed (ostatně v tomhle je např. Bitcoin extrémně konzervativní), ale i o schopnost rychle zareagovat na nějaký problém.
  • Dogecoin pouze kopíruje technologie z Bitcoinu (a Litecoinu)
  • Dogecoin nemá žádnou zásadní ideu v pozadí (jde o pouhý vtip)
  • Dogecoin nemá žádnou peněženku navíc oproti komukoliv (všechno je to jenom kopie z Bitcoinu)
  • Dogecoin negeneruje smysluplné poplatky z transakcí pro těžaře, které by byly dlohodobou prevencí i vůči 51% útoku
  • Dogecoin je pouze nekonečně inflační a dnes se každou minutou těží 10000 Doge. V tomhle tempu prostě není možné, aby se do toho systému den co den stabilně lilo tolik peněz na udržení hodnoty.
  • Dokonce jsem poslední době někde zaslechl, že Doge vyjde na jeden dolar a potom se z něj stane tzv. stablecoin. To je naprostý nesmysl – stablecoiny potřebuji mít nějaký mechanismus jejich stabilizace a Doge.
  • Dogecoin je vtip, který pumpuje pár lidí, co se nakonec namastí na lidech, co jim skočí na špek 

Peníze nerostou na stromech

Bohužel v různých kryptoměnových skupinách je poslední dobou neuvěřitelné množství lidí, co se ptají na nějaký nový coin a zda na něm mohou mít rychlý prachy. Proboha lidi, peníze máte mít za to, že přinesete společnosti nějakou hodnotu. Loterie je zábava, ale hodnotu přinášejte jinak. A prosím vy seriózní média jako např. Forbes, nepumpujte tuhle šílenost ještě víc! Často vás čtou lidé, jak jsem popisoval v úvodním příběhu.

Ale stejně chci nakoupit

Pokud stejně teď chcete kupovat jakékoliv kryptoměny, prosím zjistěte si o nich něco – dejte do toho alespoň 10 hodin studia. A pokud budete chtít kupovat něco jiného než Bitcoin, zjistěte si informace specificky o té dané kryptoměně. Nebo si nakupte za nějakou malinkou sumu peněz, jejíž kompletní ztráta vás nebude mrzet. Pokud chcete dlouhodobě investovat bez krátkodobých spekulací, můžete docela dobře nakupovat po malých částkách a při tom se učit s těmito technologiemi zacházet (téhle strategii se říká DCA).

Ke studiu doporučuji například poslouchat:


A konkrétně k Doge:

PS: Článek postupně doplňuju a budu rád za případné upřesnění.
PPS: A pokud byste mi náhodou chtěli přispět nějaký ten Doge, tak 😀 D8Da3vVRgLY6aWRCi7GTfyUhHaEYm66yrP

Autor

Pavol Hejný

Milovník technologií, Startuper ve vzdělávání, autor virtuální tabule Collboard.com, full stack vývojář a spoluorganizátor mnoha akcí např. CzechFutureTech.

Jedna myšlenka na “Dogecoin aneb jak může tahle šílenost dopadnout?! 🚀📉”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *