Soutěž Leonardo

Měl jsem tu čest být v porotě soutěže Leonardo, vynálezecké soutěže pro střední průmyslové školy. Jednotlivé týmy se snažily přijít s tím, jak by mohla vypadat moderní implementace vynálezů Leonardo da Vinciho.

Soutěž byla organizovaná Výzkumným ústavem pro podnikání a inovace.  A já jsem byl pozván Martinem Kotkem z Asociace virtuální a rozšířené reality.

Spolu se mnou byl v porotě Michal Vavrečka a Jindřich Adolf z ČVUT CIIRC.

Prezentovalo 5 týmů každý zhruba 20 minut a nápady byly opravdu velmi různorodé.

2D tiskárna v rámu 3D tiskárny

Prvním tým prezentoval funkční model knihtisku. Ten vytvořit velmi levný, rychý a ekologický tiskařský lis. K výrobě lisu na 2D plakáty využili 3D tiskárnu. Jednak mnoho dílů i samotná raznice s testovacím nápisem AHOJ byli vytištěné pomocí 3D tiskárny, tak krokové motory a rám byly vzaté z běžné stolní 3D tiskárny.

Tým se nakonec umístil v soutěži jako 3.

Pohled na raznici na tiskárně.

3 děla v jednom

Dělo které střílí koule s dusíkem, aby pomohlo hasičům s požáry? Na první pohled nesmysl, prototyp tohoto děla vyrobil druhý tým v pořadí. Jako porotu nás velmi překvapilo velmi precizní zpracování modelu. Ten byl vyrobený ze dřeva a z plastové trubky pomocí soustruhu. Škoda (nebo možná štěstí pro porotu) byla, že samotný model nebyl funkční.

Tříhlavňové dělo

Ne sklápěcí, ale otočný most

Další velmi zdařilý model měl třetí tým. Ten vyprototypoval most, který má z každé strany otočné rameno směrem do boku. Uprostřed je mostovka rozpůlená našikmo a secvaknutá železnými tyčemi, aby se mohl hladce otevřít a zpět zavřít.

Otočný most

Dron, miniletadlo a kryptex

Co když potřebujete léky, ale bydlíte na samotě a nemáte prostředky k tomu dostat se do lékárny? Tento problém byl vyřešen napůl bezpilotním dronem a napůl letadélkem, které dokáže doručit malou schránku. A schránka není jen tak obyčejná, ale kryptex, kterým je její obsah chráněn. Překvapilo nás, že místo obvyklého postupu, kdy by se schránka designovala pro letadélko, designoval se dron okolo schránky. Řešení i ostatní porotce zaujalo a nakonec se umístil v soutěži jako 2.

Kombinace letadla a drona se schránkou

Autíčko snad se všemi senzory, které vás napadnou

Poslední prezentující tým vyrobil autíčko TARBÍK. Jde o na dálku ovládané vozítko, které dokáže bezpečně monitorovat prostor na dálku. Ten se nakonec i vyhrál i kvůli dobře funkčnímu prototypu a velmi profesionálně zvládnuté prezentaci

Průzkumné vozítko

3D tisk, Arduino a skvělé modely

Celkově mi podobný koncept soutěží dává velký smysl. Asi mnohem větší než víkendový hackathon. Někdy mě samotného překvapí, jaké věci jsou lidé už na střední škole schopní vytvořit.

Být porotcem je čestná, leč nevděčná role. Člověk musí rozhodnout, který z týmů si zaslouží vyhrát i když jsou nápady velmi různorodé a těžko se poměřuje opravdu pěkná modelařina spolu s “bastlířskou tiskárnou”. A navíc sám vím, jak může takové rozhodnutí potěšit i zamrzet. Nakonec převážil funkční prototyp a velmi profesionální prezentace posledního týmu.

PS: Budu rád za návrhy, připomínky a komentáře.

Podívejte se na fotky z celé soutěže. Autorem je Michal Kotek:

Autor

Pavol Hejný

Milovník technologií, Startuper ve vzdělávání, autor virtuální tabule Collboard.com, full stack vývojář a spoluorganizátor mnoha akcí např. CzechFutureTech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *