Špičky české IT scény se předvedly v plzeňském nádraží na CzechFutureTech

V sobotu 9.11 se nám podařilo něco neuvěřitelného. Na plzeňské nádraží (ani ne hlavní) jsme dostali přes 100 programátorů z celé České republiky, na stagi se ukázala jména jako Tomáš Mikolov z Facebooku nebo Karel Hulec, který pracuje na “trochu lepším matrixu” – NeosVR. A dokonce jsme se obešli bez nehod (no dobře, možná jen pár). Jako místo činu jsme si vybrali právě Plzeň, jelikož je to bohaté průmyslové město s velkou technickou tradicí a samozřejmě výborným pivem.

Od umělé inteligence přes krypto, hardware, až po budoucnost vzdělávání

Na konferenci jsme pokryli snad všechno, co bude z technologického hlediska ovlivňovat vývoj Česka. První přednášku dne zahájil Pavel Koenig se svým synem Danem, který založil neziskovou organizaci Nvias, kde učí děti programovat pomocí Minecraftu, robotů a dalších netradičních způsobů. Následovali Martin Kotek z Asociace virtuální a rozšířené reality s vizemi, jak 5G posune možnosti virtuální reality přes mobilní zařízení a Karel Hulec nás vytrhl ze sedaček s kompletně virtuálním světem NeosVR Metaverse.

Následovala série přednášek o silně debatovaných kryptoměnách a celém světě Decentralizovaných Autonomních Organizací s Matejem Nemčekem, který přijel z Bratislavského Progressbaru.Pavlem Urbaczka, nás lehce morbidně vzdělal o tom, co se stane s našimi bitcoiny až zemřeme a Maťo Galvánek zasvětil posluchače do tajů proč má vůbec Bitcoin nějakou hodnotu.

Součástí konference byla i debata s Tomášem Mikolovem, světovým expertem na umělou inteligenci, kterého letos Piráti navrhli na státní vyznamenání, který ze zkušenosti mluvil o budoucnosti i praktických stránkách umělé inteligence. 

Nakonec přišla na řadu i dvě gaming témata. Michaela Dvořáková z českého herního trháku Beat Saber ukázala, proč zrovna jejich projekt uspěl a stal se nejhranější VR hrou na světě. A Jan Roose předvedl digitální uplatnění a UX naší oblíbené povídací/stolní hry z dětství – dračák.

Následně nás Pavel Svoboda z Diebold Nixdorf zasvětil do budoucnosti plateb, ukázal konkrétní příklady futuristických platebních systémů a jakou roli bude hrát hotovost. K tomu dokonce přivezli na ukázku otevřený bankomat, se kterým si člověk mohl zahrát i ostřílené hry ze starých Windowsů.

David Žahour mluví o tom, jaká bude budoucnost procesorů

Na závěr byl třešničkou na dortu Pavel Hübner z HARDWARIO (BigClown) o tom, jak vyvíjejí Open Source ovšem ne všem známý software, nýbrž hardware a Martin Urza o tom jak státy (zne)užívají technologie. To však ani zdaleka není všechno, co se na konferenci odehrálo, ale do jedné zprávy bych celou akci vměstnali opravdu stěží. Celý program, všech 17 přednášek, který jsme představili již před konferencí, jsi můžete prohlédnout zde:

Setkání & Lightning talks překypující hodnotou

Někdo chodí na konference kvůli informacím, někdo kvůli “swagu” ze stánků, další pro pracovní příležitost, a někdo se třeba jen najíst.

Sám jsem byl za poslední roky na opravdu mnoha konferencích a zjistil jsem, že nejcennější jsou kontakty. I proto jsme celou konferenci koncipovali tak, aby se na ni spolu potkali lidé, co budou formovat českou IT scénu (mnozí ji formují již dnes)a zároveň se seznámili i s dalšími vývojáři.

Uvedli jsme pro účastníky i speciální formát “lightning talk”, kde si každý člověk mohl stoupnout před publikum v sále a odprezentovat svoji myšlenku, se kterou by mohl rozvířit  diskuzi v davu. I když jsme se ze začátku obávali, že zájem nebude, tak trému překonalo kolem 10 lidí a v některých debatách se pokračovalo až do následujícího rána.

Nic nepředčí příběh plný nadšení

Na závěr bych vám rád pověděl krásný příběh, který se na akci přihodil jednomu mladému týmu. Skupina nadšených a nadějných středoškoláků z Panské a Gymnázia Na Zatlance pod kódovým jménem Přepínač, se vydali na Czech Future Tech s jasnými cíli. Něco se přiučit od profesionálů v oboru a získat feedback na jejich nápad univerzální krabičky pro chytrou domácnost.

Nejenom, že dostali kupu nabídek na práci, až školu dokončí, ale seznámili se i se špičkovým expertem na hardware, Pavlem Hübnerem z HARDWARIO. Od něj získali super kontakty, získali do budoucna kritické rady co se týče hardwarového vývoje a dost možná budoucího obchodního partnera. To se jen tak někde nevidí.

Tým Přepínač mimochodem tento rok soutěží v Soutěž a podnikej, kde mají namířeno na vysoké příčky a já můžu s hrdostí na srdci říct, že jsem pro ně v této soutěži oficiálním mentorem.

První ročník byla opravdová jízda

Na to, že se jednalo o nultý či první ročník, tak máme i z feedbacků pocit, že se akce povedla vysoce nad naše očekávání. Určitě budeme dělat další ročník, už teď na něm začínáme tvrdě pracovat, a pravděpodobně se uvidíme na dalším Czech Future Tech už na jaře roku 2020. 

Moc rádi bychom vás na následující, věříme ještě lepší, Czech Future Tech konferenci pozvali.  Stačí, když nám tady odložíte svůj email a my se vám obratem ozveme s pozvánkou a možná i jinými šťavnatými novinkami. Zatím naviděnou a obrovsky se na vás těšíme!


PS: Díky moc za pomoc s editací Maxovi Kozlovovi a Jindrovi Mácovi za pomoc při editaci článku. A obrovské díky Janě Chaloupkové za hromadu skvělých fotek.


PPS: Prohlédněte si všechny fotky z akce. Můžete zde nebo přímo na Facebookové stránce TechHeaven:


Autor

Pavol Hejný

Milovník technologií, Startuper ve vzdělávání, autor virtuální tabule Collboard.com, full stack vývojář a spoluorganizátor mnoha akcí např. CzechFutureTech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *