Cenzura?!

Je zablokovaný účet @realDonaldTrump cenzura? Ono to podle mě zas tak jednoduché není – Trump je zjevně nebezpečný šílenec v té nejnevhodnější pozici.

Asi jediné štěstí, že nekomunikuje přes vlastní kanál jako maily, web, push notifikace, ale spoléhá se na soukromý Twitter.


To, co Twitter blokuje je i z absolutně libertariánského hlediska věc Twitteru. Samozřejmě zajímavější by ten problém byl, pokud by např. Gmail začal blokovat Trumpovy emaily nebo Apple push notifikace.


Podle mě je hranice cenzury až tam, když se začne blokovat síťový provoz, blokovat domény, zakazovat instalace PWA appek apod. Zároveň je asi důležité sledovat jemné rozdíly v přístupu sítí, protože podle toho si pak člověk sám může vybírat komunikační kanály.


PS: To píšu jako člověk, který velmi inklinuje k minarchismu a kdybych žil v Americe, budu volit republikány jako pro mě to menší zlo. V minulých volbách bych ale volil Bidena, protože názor nenázor, Trump se chová jako nebezpečný šílenec a it is a time to make America normal again.

Autor

Pavol Hejný

Milovník technologií, Startuper ve vzdělávání, autor virtuální tabule Collboard.com, full stack vývojář a spoluorganizátor mnoha akcí např. CzechFutureTech.

6 komentářů u „Cenzura?!“

  1. Všechny diskuze se pořád opírá o téma, zda je správné, že byl Trump umlčen. Ale podle mě je to principiálně špatná otázka, protože je zavádějící.

    Jednak byly ve skutečnosti potlačeny projevy podněcující násilí. Navíc zdaleka nešlo o náhlou nečekanou reakci, ale předcházelo jí bezesporu velké množství varování a dalších méně drastických kroků (smazání jednotlivých objektivně škodlivých příspěvků).

    A úplně se pomíjí pozice Facebooku, Twitteru, AWS a dalších provozovatelů, kteří mají právo na vlastní názor a především jsou poskytovateli toho obsahu, takže se (když ne právně, tak přinejmenším morálně) stávají spolu-pachateli a musí na to nějak reagovat. Kromě toho, že jsou nepochybně zavaleni obrovskou spoustou abuse-reportů, které musí na vlastní náklady řešit, kazí jim to dobré jméno, mohou za vědomé poskytování prostoru nelegálního obsahu*) nést trestně právní odpovědnost a vůbec je s tím spojeno obrovské množství negativních vlivů, které jako soukromé společnosti nemají povinnost trpět (nejsou ani v pozici žurnalistů, či veřejnoprávního subjektu).

    *) jaký nelegální obsah, vždyť jeho nelegálnost může určit jen soud – ano, ale jakmile ji soud určí, pak může zpětně stíhat všechny, kteří se na něm podíleli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *