Paušální daň

Opravdu hodně zvažuji přechod na paušální daň jako OSVČ; přechází na ni někdo z vás také?

Myslíte si, že je přechod na paušální daň dobrý nápad, nebo to bude mít nějaký skrytý weakbabišpoint?

Pokud tomu rozumím správně, ještě tento rok v březnu bych daňové přiznání podat musel, avšak další roky už nikoliv.

Pouze bych každý měsíc platil jednu jedinou fixní částku na jeden jediný účet, mohl bych si to nastavit jednou ročně jako trvalý příkaz.

Je to tak? Nebo je v tom ještě nějaká jiná skrytá kulišárna, kterou neznám?

Autor

Pavol Hejný

Milovník technologií, Startuper ve vzdělávání, autor virtuální tabule Collboard.com, full stack vývojář a spoluorganizátor mnoha akcí např. CzechFutureTech.

4 komentáře u „Paušální daň“

  1. Samozřejmě že je. Proto je taky tak nízká statistika těch kteří to chtějí použít. Nestudoval jsem přesně podmínky, ale z toho co bylo zveřejněno vyplývá že použitím tohoto způsobu se sice zbavíte povinnosti, jednou za rok podat hlášení (daňové, sociální a zdravotní, nemusíte mít měsíční trvalé příkazy (2- zdravotní a sociální) na zálohy a musíte být v určitém rozsahu příjmu, který spíše směřuje k živoření, než k veselému užívání výdobytků své práce.
    Na druhé straně za to zaplatíte nemožností odpočtu (daňové úlev na sebe, manželku a děti !)
    To je momentálně 3x 24 000,-. To je vhodné možná pouze pro osamělé příštipkáře, trpící sklerózou na plnění svých povinností. Ukazuje se opět to, že někteří počítají pouze to, co se jim pro argumentaci hodí. Pokud někdo podnikal, tak ví, že obrat není nejlepší ukazatel úspěšnosti a výpočet zisku, zase strašně závisí na tom, co mohu, smím a chci zahrnout do nutných nákladů. Je to stejné jako když lidé kteří nemají auto, počítají náklady na provoz jako náklady na pohonné hmoty, ale díky dalším povinným položkám jsou minimálně 2 až 3x vyšší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *